DSpace Repository

Browsing 2025 Ediţia XXII-a, 15 - 17 octombrie by Title

Browsing 2025 Ediţia XXII-a, 15 - 17 octombrie by Title

Sort by: Order: Results:

  • DIANU, Irina; BAERLE, Alexei; MACARI, Artur; NETREBA, Natalia; CUSMENCO, Tatiana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la industria cărnii, și anume la un procedeu de fabricare a produselor de tip mezeluri fierte, în special crenvurști. Aceste produse din carne sunt tradiționale în alimentația populației, iar tehnologiile ...
  • STURZA, Rodica; LAZACOVICI, Dmitrii; GHENDOV-MOȘANU, Aliona; LAZACOVICI, Olga; LUNG, Ildiko; OPRIȘ, Ocsana-Ileana; STEGARESCU, Adina; SORAN, Maria-Loredana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Dezvoltarea unui material multifuncțional nou, cu costuri reduse, bazat pe hidrogel nanocompozit funcționalizat cu MO-biochar (Fe3O4), pentru o gamă largă de aplicații: tratarea apei poluate; pentru atenuarea evenimentelor ...
  • BALAN, Mihail; ŢISLINSCAIA, Natalia; STURZA, Rodica; POPESCU, Victor; BALAN, Tatiana; ŞENILĂ, Lacrimioara-Ramona; JIAN, Mariana; MELENCIUC, Mihail; VIŞANU, Vitali; GÎDEI, Igor; GUŢU, Marin (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la tehnologia de uscare, în special la dispozitive pentru distribuția uniformă a aerului într-un uscător tunel, și poate fi utilizată în entități economice din domeniul agricol pentru uscarea fructelor, ...
  • BALAN, Mihail; ŢISLINSCAIA, Natalia; VIŞANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail; POPESCU, Victor; BALAN, Tatiana; BERNIC, Valentin; CAISÎM, Natalia (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la tehnologia de uscare, în special la dispozitive pentru distribuția uniformă a aerului într-un uscător tunel, și poate fi utilizată în ferme mici pentru uscarea fructelor, legumelor etc. Dispozitivul ...
  • SÎRBU, Tamara; MOLDOVAN, Cristina; BÎRSA, Maxim (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la microbiologie și biotehnologie, în special la mediul de cultivare a tulpinii fungice Trichoderma longibrachiatum CNMN-FD-27, care posedă proprietăți antimicrobiene și fitostimulatoare și poate fi ...
  • CHISELIŢĂ, Oleg; MACARI, Vasile; CHISELIŢĂ, Natalia; ROTARU, Ana; MAŢENCU, Dmitri; EFREMOVA, Nadejda (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la creșterea animalelor, în special la metoda de hrănire a iepurilor tineri care prevede includerea preparatului microbian complex în cantitate de 0,3 kg sau 0,9 kg la 100 kg de furaj în rația zilnică ...
  • BOSTAN, Ion; BOSTAN, Viorel; DULGHERU, Valeriu; RABEI, Ivan; GUȚU, Marin; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenţia poate fi utilizată în hidroenergetică şi se referă la o microhidrocentrală de flux ce conţine o turbină hidraulică de putere mică, destinată producerii energiei electrice sau mecanice în gospodăriile individuale, ...
  • GRUMEZA-CLEFOS, Irina; POPA, Nicolae; BANTEA-ZAGAREANU, Valentina; DIANU, Irina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenţia se referă la industria alimentară, şi anume la procedee de obţinere a conservelor din carne de iepure cu adaos de legume destinate copiilor de vârstă fragedă. Procedeele, conform invenţiei, includ blanşarea ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; PETCU, I.; ZAGAREANU, A.; CATARAGA, I.; JEREGHI, V.; COȘELEVA, O.; VUTCAREV, A. (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesul de creștere a matcii include formarea coloniei de albine doici prin scoaterea fagului de matcă din cuib și a 2-3 faguri cu puiet necapăcit, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib între ramele cu puiet ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; PETCU, I.; ZAGAREANU, A.; JEREGHI, V.; COŞELEVA, O.; SUCMAN, N.; CATARAGA, I. (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesul de creștere a mătcilor include formarea familiei de albine doici prin scoaterea mătcii și a fagurilor cu puiet descuiat, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib și hrănirea albinelor doici cu un ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; KRASOCIKO, P.; JEREGHI, V.; COŞELEVA, O.; ZAGAREANU, A.; POGREBNOI, S.; SUCMAN, N.; CATARAGA, I. (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesul de creștere a mătcilor include formarea coloniei de albine doici prin scoaterea mătcii și a fagurilor de puiet necapăciți, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib și hrănirea albinelor doici cu un amestec ...
  • CHISELIȚĂ, Oleg; CHISELIȚĂ, Natalia; CARAMAN, Mariana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la zootehnie, în special la procedeul de creștere a prepelițelor prin utilizarea preparatului microbian. Procedeul asigură viabilitatea puilor cu 98% în lotul experimental față de 83% în lotul de ...
  • BULGARU, Viorica; NETREBA, Natalia; MAZUR, Mihail; GUREV, Angela; GHENDOV MOŞANU, Aliona (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la industria alimentară și poate fi utilizată pentru fabricarea de analogi de carne cu conținut scăzut de umiditate este producerea de analogi de carne cu umiditate scăzută și valoare biologică crescută ...
  • BOIȘTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; CHIORU, Ana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Lucrarea prezintă un procedeu inovator de fabricare a brioșelor funcționale cu conținut redus de grăsimi, prin valorificarea drojdiei reziduale provenite din vinuri autohtone. Metoda presupune înlocuirea a 35% din ...
  • NETREBA, Natalia; SERGHEEVA, Elena; STURZA, Rodica; BĂLAN, Greta; COJOCARI, Daniela; SANIKIDZE, Tamar; CHKHKVISHVILI, Irakli; DZIDZIGURI, Diana; SHARASHENIDZE, Alexander; GHENDOV-MOŞANU, Aliona (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția propusă se referă la industria alimentară, în special la producția de pateuri vegetale. Pateuri obținute conțin protein vegetale naturale, microelemente, vitamine, substanțe biologic active, antioxidant natural, ...
  • BALAN, Valerian; RUSSU, Stanislav; BUZĂ, Corneliu; ŞARBAN, Vasile (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procedeu de formare a pomilor de cireș în forma de fus zvelt, care include un ax bine dezvoltat, la baza cărui, între 60-100 cm înălțime, se aleg 4-6 ramuri de semischelet permanente, radial în jurul axului, după care ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; JEREGHI, V.; COŞELEVA, O.; POGREBNOI, S.; MARDARI, T.; MODVALA, S.; SUCMAN, N. (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesul de obținere a lăptișorului de matcă include introducerea a 1....3 rame standard de 435x300 mm de două tipuri: rame cu 2 lamele (superioară și mijlocie) care au fost echipate cu 30 de startere (15/15); cu 3 șipci ...
  • NIKOLAEVA, Albina; KONOPKO, Leonid; GHERGHIŞAN, Igor; PARA, Gheorghe; COROMISLICENCO, Tatiana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenţia se referă la ştiinţa materialelor, micro- şi nanotehnologii, şi anume la un procedeu de obţinere a straturilor monocristaline termoelectrice subţiri de tipul Bi2Te3, Bi2Se3 şi Bi1-xSbx cu diverse dimensiuni, ...
  • NIKOLAEVA, Albina; KONOPKO, Leonid; GHERGHIŞAN, Igor; PARA, Gheorghe; COROMISLICENCO, Tatiana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenţia se referă la ştiinţa materialelor, micro- şi nanotehnologii, şi anume la un procedeu de obţinere a straturilor monocristaline termoelectrice subţiri de tipul Bi2Te3, Bi2Se3 şi Bi1-xSbx cu diverse dimensiuni, ...
  • BĂLAN, Ludmila; SLĂNINA, Valerina; BOGDAN-GOLUBI, Nina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesele dezvoltate asigură creșterea conținutului de proteine din biomasă și a activității catalazei. Îmbunătățirea activității biochimice depinde de tulpina utilizată (Fig. 1 și 2). Astfel, B. velezensis CNMN-BB-13 ...

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account