IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Current and prospective directions in the use of the grain crops triticale

Show simple item record

dc.contributor.author SUHOVICI, Daria
dc.contributor.author PAIU, Sergiu
dc.contributor.author RUMEUS, Iurie
dc.contributor.author BOEȘTEAN, Olga
dc.contributor.author CODINĂ, Georgiana Gabriela
dc.contributor.author GHENDOV-MOSANU, Aliona
dc.date.accessioned 2025-06-03T16:54:24Z
dc.date.available 2025-06-03T16:54:24Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation SUHOVICI, Daria; Sergiu PAIU; Iurie RUMEUS; Olga BOEȘTEAN; Georgiana Gabriela CODINĂ and Aliona GHENDOV-MOSANU. Current and prospective directions in the use of the grain crops triticale. Journal of Engineering Science. 2025, vol. 32, nr 1, pp. 136-150. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://www.doi.org/10.52326/jes.utm.2025.32(1).11
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/31877
dc.description.abstract Triticale is a young crop that combines the main qualities of its ancestors - rye and wheat. This grain crop has a higher quality amino acid composition, which allows its use as raw material not only for special-purpose food products, but also for the feed industry. It is also less demanding of weather conditions and is resistant to various diseases, which allows increasing the grain harvest per hectare of crops. Breeding triticale varieties that combine high protein content with good biological quality is an important task for researchers. First of all, triticale is a grain crop, which allows expanding the range of foods and improving their nutritional value, since these products are in demand among consumers. Deficiency of protein and dietary fiber in the population's diet is still a pressing problem today. Triticale, in turn, can solve a number of problems associated with malnutrition, which makes research in this area promising and worthy of attention. en_US
dc.description.abstract Triticale este o cultură tânără care combină principalele calități ale strămoșilor săi - secara și grâul. Această cultură de cereale are o compoziție de aminoacizi de calitate superioară, ceea ce permite utilizarea sa ca materie primă nu numai pentru produsele alimentare de specialitate, ci și pentru industria furajelor. De asemenea, este mai puțin pretențios față de condițiile meteorologice și este rezistent la diferite boli, ceea ce permite creșterea recoltei de cereale la hectar de cultură. Creșterea soiurilor de triticale care combină conținutul ridicat de proteine cu o bună calitate biologică este o provocare importantă pentru cercetători. Studiul realizat a demonstrat o posibilă extindere a gamei de produse alimentare și îmbunătățirea valorii lor nutritive, deoarece aceste produse sunt solicitate în rândul consumatorilor. Deficitul de proteine și fibre alimentare din alimentația populației rămâne încă o problemă actuală a zilelor noastre. Triticale, la rândul său, poate rezolva o serie de probleme asociate malnutriției, ceea ce face ca cercetările în această direcție să fie promițătoare și să merite atenție. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science, 2025, vol. 32, nr. 1;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject riticale en_US
dc.subject wheat en_US
dc.subject rye en_US
dc.subject chemical composition en_US
dc.subject protein en_US
dc.subject food en_US
dc.subject quality en_US
dc.subject riticale en_US
dc.subject grâu en_US
dc.subject secară en_US
dc.subject compoziția chimică en_US
dc.subject proteine en_US
dc.subject alimente en_US
dc.subject calitate en_US
dc.title Current and prospective directions in the use of the grain crops triticale en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account