UTM: Recent submissions

  • BUTNARU, Lia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2025)
    Scopul cercetării constă în identificarea punctelor forte și a vulnerabilităților actualei strategii de marketing a BC ”MAIB” S.A., precum și în formularea unor direcții de optimizare orientate spre digitalizare, personalizarea ...
  • ЯКУБ, Гурий; БАЛАНЕСКУ, Савва; ГУРДИШ, Виорика; КОЧУ, Валерий; КИОСА, Андрей (2013)
    The analyses of 102 samples of meat of different species of animals: beef, pork, mutton, kid, rabbit, duck and chicken, revealed in their content nitrites less than 50 % of rate and nitrates less than 10 % of rate.
  • PÎRLOG, Alisa; CURCHI, Diana (2021)
    In contemporary market conditions, quality has become a key element in meeting consumer requirements. Of particular interest is the manufacture of products with high organoleptic characteristics, which have a long sales ...
  • IACUB, Gurie; BALANESCU, Savva; CHIOSA, Andrei; COCIU, Valeriu; GURDIŞ, Viorica; ZAITCEVA, Diana (2016)
    This article describes the results of toxicological investigations on 280 pigs poisoned by pesticides (Dimetoat and Diazinon). Signs of intoxication occurred in animals is contained in the path ration barley - by 2 kg per ...
  • COJOCARU, Mihail; STRATAN, Mihaela; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg; SOLOMON, Oleg; MOSTOVEI, Mihai (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Invenția se referă la stomatologia ortopedică, și anume la un dispozitiv pentru amprentarea arcadelor dentare, obținerii din gips a modelelor de studiu, determinării diagnosticului, planului de tratament a pacientului cu ...
  • SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Avantajele invenției constau în: creșterea valorii nutriționale a probelor de pâine fără gluten, prin adausul de pulpă din frunze de spanac; îmbogățirea cu vitamine ca: piridoxina, piridoxină, riboflavină, folați, niacină, ...
  • COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CAPCANARI, Tatiana (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Procedeul de obținere a pandișpanului funcțional cu adaos de făină din semințe de armurariu, are loc după cum urmează: Făinurile de grâu și armurariu sunt cernute de 2-3 ori și amestecate. Ouăle sunt spălate și dezinfectate, ...
  • CAPCANARI, Tatiana; NEGOIŢA, Cătălina; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Procedeul de obținere a pâinii funcționale cu adaos de șrot din semințe de cânepă, are loc prin omogenizarea făinii de grâu și șrotului din semințe de cânepă mărunțit până la pulbere, maia, sare și apă. Astfel după frământarea ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Procedeul de obținere a sosului de cofetărie funcțional fără zahăr adăugat are loc prin spălarea și uscarea la temperatura 37…40°C timp de 48 ore a păstăilor de carob. Boabele de carob (Ceratonia siliqua) se separă de pulpă ...
  • SUHODOL, Natalia; CEȘKO, Tatiana; DESEATNICOVA, Olga; RUSEVA, Olga; REȘITCA, Vladislav; GHENDOV-MOȘANU, Aliona; STURZA, Rodica (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Procesul de fabricare a produselor gelatinoase dulci, caracterizat prin faptul că gelatina este hidratată în 50% din cantitatea totală de apă, adăugând soluție de zahăr preparată din apă încălzită la temperatura de 103...107 ...
  • CEȘKO, Tatiana; STURZA, Rodica; GUREV, Angela; DRAGANCEA, Veronica; GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Procesul constă în prepararea batoanelor vegetale din fructe uscate cu conținut de substanță uscată 80…82 %, fructe de pădure uscate: cătină sau măceșe sau aronia cu conținut de substanță uscată 92…95 %, iradiate cu lămpi ...
  • RUDI, Ludmila; CHIRIAC, Tatiana; CEPOI, Liliana; RUDIC, Valeriu; VALUŢA, Ana; DJUR, Svetlana; DONI, Veronica; CODREANU, Liviu; MISCU, Vera; ROTARI, Ion; TAŞCA, Valentina (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    The invention relates to a proceeding for cultivating the red microalga of biotechnological interest Porphyridium cruentum, in order to obtain biomass with a high omega-3 lipid content. The proceeding involves the cultivation ...
  • CILOCI, Alexandra; CLAPCO, Steliana; TIURINA, Janeta; DVORNINA, Elena; LABLIUC, Svetlana; BULHAC, Ion; URECHE, Dumitru (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    The invention relates to biotechnology, namely to a process for submerged cultivation of Rhizopus arrhizus CNMN FD 03 fungus strain, producer of lipases and can be used in the microbiological industry for producing lipolytic ...
  • CILOCI, Alexandra; BULHAC, Ion; CLAPCO, Steliana; DANILESCU, Olga; DVORNINA, Elena; LABLIUC, Svetlana; MATROI, Alexandra; URECHE, Dumitru (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    The invention relates to biotechnology, and in particular to a process for submerged cultivation of Rhizopus arrhizus CNMN FD 03 fungal strain, producer of lipases. The process, according to the invention, includes the ...
  • EFREMOVA, Nadejda; CHISELIȚA, Natalia; BEȘLIU, Alina; CHISELIȚA, Oleg; TOFAN, Elena; RUDIC, Valeriu (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    The invention relates to the elaboration of a new process for obtaining of proteoglycan preparation with high content of sulfated polysaccharides from the remaining biomass of Arthrospira platensis from the production of ...
  • BEŞLIU, Alina; CHISELIȚA, Natalia; CHISELIȚA, Oleg; EFREMOVA, Nadejda; TOFAN, Elena; RUDIC, Valeriu (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    The invention relates to microbial biotechnologies, specifically to obtaining of new antioxidant extracts based on pigments from Arthrospira platensis cyanobacteria biomass, a residue from the production of the BioR remedy. ...
  • CILOCI, Alexandra; DVORNINA, Elena; RUDIC, Valeriu; BULHAC, Ion; URECHE, Dumitru; COCU, Maria (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    The invention relates to biotechnology, namely to the submerged cultivation of Lentinus edodes (Berk.) Sing. CNMNFB-01 fungi strain, producer of biomass. The method for submerged cultivation of Lentinus edodes (Berk.) Sing. ...
  • BULGARU, Viorica; POPESCU, Liliana; DUDUSH, Veaceslav (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Se propune un procedeu de maturare prin uscare a cărnii de bovină, care include obținerea secțiunilor distincte (antricot, vrăbioară, mușchiuleț) cu masa cuprinsă între 8-10 kg din părți ale carcasei / semicarcasei de ...
  • BOSNEAGA, Valeriu; SUSLOV, Victor; TÎRŞU, Mihai; ANISIMOV, Vladimir (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Invenţia se referă la electrotehnică, şi poate fi utilizată, de exemplu, pentru interconectarea sistemelor energetice de curent alternativ trifazat. Dispozitivul tip transformator, conform invenţiei, constă din transformatoare ...
  • BOSTAN, Viorel; BOSTAN, Ion; DULGHERU, Valeriu; ODAINÂI, Valeriu; GUȚU, Marin; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg; RABEI, Ivan; GLADÎȘ, Vitalie (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2023)
    Invenția se referă la sisteme de conversie a energiei eoliene, și anume la turbine eoliene cu ax vertical. Turbina eoliană cu ax vertical include turnul 1, pe care este instalat un arbore rotitor 2 cu pale cu profil ...