2025 Ediţia XXII-a, 15 - 17 octombrie: Recent submissions

  • STURZA, Rodica; LAZACOVICI, Dmitrii; GHENDOV-MOȘANU, Aliona; LAZACOVICI, Olga; LUNG, Ildiko; OPRIȘ, Ocsana-Ileana; STEGARESCU, Adina; SORAN, Maria-Loredana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Dezvoltarea unui material multifuncțional nou, cu costuri reduse, bazat pe hidrogel nanocompozit funcționalizat cu MO-biochar (Fe3O4), pentru o gamă largă de aplicații: tratarea apei poluate; pentru atenuarea evenimentelor ...
  • NETREBA, Natalia; SERGHEEVA, Elena; STURZA, Rodica; BĂLAN, Greta; COJOCARI, Daniela; SANIKIDZE, Tamar; CHKHKVISHVILI, Irakli; DZIDZIGURI, Diana; SHARASHENIDZE, Alexander; GHENDOV-MOŞANU, Aliona (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția propusă se referă la industria alimentară, în special la producția de pateuri vegetale. Pateuri obținute conțin protein vegetale naturale, microelemente, vitamine, substanțe biologic active, antioxidant natural, ...
  • CHISELIȚĂ, Oleg; CHISELIȚĂ, Natalia; CARAMAN, Mariana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la zootehnie, în special la procedeul de creștere a prepelițelor prin utilizarea preparatului microbian. Procedeul asigură viabilitatea puilor cu 98% în lotul experimental față de 83% în lotul de ...
  • RADU, Oxana; CĂPCĂNARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; BOIȘTEAN, Alina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Proiectul ProVeg este axat pe valorificarea produselor secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor prin obținerea de compoziții proteice vegetale cu valoare biologică sporită. În cadrul cercetărilor au fost ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; COJOCARI, Alexandrina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Republica Moldova, cu tradiție agrară și un sector oleaginos dezvoltat, produce cantități mari de reziduuri din floarea-soarelui, rapiță, dovleac, nuci și alte culturi. Aceste deșeuri, precum șrotul, cojile sau inflorescențele, ...
  • COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CAPCANARI, Tatiana; RADU, Oxana; NEGOIŢĂ, Cătălina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Cercetarea urmărește valorificarea compușilor bioactivi din cereale, pseudocereale, leguminoase și alte surse vegetale alternative pentru obținerea de alimente fermentate funcționale cu beneficii nutriționale și pentru ...
  • POPOVICI, Violina; COVALIOV, Eugenia; CAPCANARI, Tatiana; COJOCARI, Alexandrina; RADU, Oxana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Proiectul BioPLIP urmărește dezvoltarea unei tehnologii inovatoare pentru stabilizarea și îmbunătățirea bioaccesibilității compușilor bioactivi extrași din surse horticole autohtone și deșeuri agroindustriale, în vederea ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; PETCU, I.; ZAGAREANU, A.; JEREGHI, V.; COŞELEVA, O.; SUCMAN, N.; CATARAGA, I. (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesul de creștere a mătcilor include formarea familiei de albine doici prin scoaterea mătcii și a fagurilor cu puiet descuiat, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib și hrănirea albinelor doici cu un ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; PETCU, I.; ZAGAREANU, A.; CATARAGA, I.; JEREGHI, V.; COȘELEVA, O.; VUTCAREV, A. (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesul de creștere a matcii include formarea coloniei de albine doici prin scoaterea fagului de matcă din cuib și a 2-3 faguri cu puiet necapăcit, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib între ramele cu puiet ...
  • GRUMEZA-CLEFOS, Irina; POPA, Nicolae; BANTEA-ZAGAREANU, Valentina; DIANU, Irina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenţia se referă la industria alimentară, şi anume la procedee de obţinere a conservelor din carne de iepure cu adaos de legume destinate copiilor de vârstă fragedă. Procedeele, conform invenţiei, includ blanşarea ...
  • BALAN, Valerian; RUSSU, Stanislav; BUZĂ, Corneliu; ŞARBAN, Vasile (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procedeu de formare a pomilor de cireș în forma de fus zvelt, care include un ax bine dezvoltat, la baza cărui, între 60-100 cm înălțime, se aleg 4-6 ramuri de semischelet permanente, radial în jurul axului, după care ...

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account