Browsing Articole din publicaţii naţionale by Title

Sort by: Order: Results:

  • COSCODAN, Mihail (Moldova State University, 2022)
    The creation of new local biopreparations that are the basis of local bacterial, capable of presenwing that are of perspective, than tran theit use with imported properties, which are of interest and practical for the ...
  • ȘAITAN, Olesea; TARNA, Ruslan; GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul, 2022)
    Borhotul de malț prezintă un deșeu de la fabricarea berii, obținut la etapa de filtrare a mustului. Acest subprodus este bogat în substanțe chimice și nutritive care influențează în mod favorabil sănătatea consumatorului. ...
  • DOHMILĂ, Iu.; DOHMILĂ, E.; LUPUŞOR, N. (Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii "INCERCOM" Î.S., 2012)
    Evaluation of several design alternatives to achieve the object of investment – is an attribute of project construction, which can provide priority for competition in tenders (beneficiary). Variants developed more technical ...
  • MANOLE, Tatiana (Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM, 2018)
    În acest articol autorul cercetează modalitatea de finanțare a a învățământului preuniversitar în Republica Moldova pe baza costului standard per elev ponderat. Sunt identificate avantajele utilizării acestui mecanism de ...
  • BOTEZ, Ilie; BOTEZ, Alexei (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, 2011)
    Un efect benefic pentru dezvoltarea agriculturii moderne îl prezintă utilizarea pe larg a maşinilor cu dispozitive active. Aceste dispozitive nu necesită forţe de tracţiune mari, masa lor este suficientă pentru pătrunderea ...
  • GHENDOV-MOŞANU, Aliona; POPESCU, Liliana; LUNG, Ildico; OPRIŞ, Ocsana-Ileana; SORAN, Maria-Loredana; STURZA, Rodica (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2018)
    Cream cheese samples with 1.1 % hydroalcoholic extract and 2.2 % liposoluble extract of hawthorn fruits were obtained. The content of biologically active substances in hydroalcoholic and liposoluble extracts preserves the ...
  • LUPUŞOR, N.; IZBÎNDA, A. (Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii "INCERCOM" Î.S., 2013)
    Fiber, due to their specific surface, are able to absorb tensile forces during contraction (the energy is distributed to millions of fibers), allowing the concrete to develop its optimal long-term durability. In this regard, ...
  • GHENDOV-MOŞANU, Aliona; STURZA, Rodica; PATRAȘ, Antoanela (Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu“, Cahul, 2017)
    This research is focussed on the impact of oil extracts on sensory, physicochemical and microbiological parameters of bread prepared from 1st grade flour with addition of 1% (replacing 1% of sunflower oil) and 2% oil ...
  • MUNTEAN, Neli (ASEM, 2016)
    Analiza stabilității financiare nu poate prezenta un exercițiu complet fără identificarea posibilităților de măsurare cantitativă a acestui fenomen. În articolul de față, ne-am propus să prezentăm metodele de stabilire a ...
  • MANOLE, Tatiana; SCUTARI (ANGHEL), Sofia (Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM, 2013)
    În acest articol este cercetată problema utilizării modelelor macroeconomice în analiza echilibrului valoric. Ca atare, analizele sunt efectuate în baza modelului IS-LM. Deoarece echilibrul valoric depinde de echilibrul ...
  • ŢURCAN, Rina (Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova, 2008)
    The article is dedicated to the problem of the rational use of the material-energy resources. In the world are actually the problems of the insufficiency and the high costs of the material-energy resources. In this article ...
  • BOSTAN, Ion; DULGHERU, Valeriu; SOBOR, Ion; BOSTAN, Viorel; SOCHIREAN, Anatol (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2011)
    Under the circumstances of the total energetic recourses deficit in the Republic of Moldova appears the problem of non-traditional sources utilization recovered by energy. Important sources of renewable energy are the ...
  • BOSTAN, Ion; DULGHERU, Valeriu (Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi, 2010)
    Under the circumstances of the big Global Problems (energetic and ecologic) appears the problem of non-traditional sources utilization recovered by energy. This paper deals with the elaboration and fabrication or the ...
  • GÎNCU, Silviu (Pro Didactica Educational Centre, 2010)
    În limbajul C++, programarea generică poate fi realizată prin intermediul template-ului. „Template-ul (sau clasa parametrizată) implementează conceptul de tip parametrizat. O clasă parametrizată reprezintă un şablon (sau ...
  • DOHMILĂ, Iurie; LUCAŞENCO, Nicolae; CEMURTAN, Constantin; BAZIC, Sergiu; LUPUŞOR, Nicolae (Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii "INCERCOM" Î.S., 2012)
    Article given the modern technology used in the construction of bridges, namely the bridge in Millau, France. Its building was characterized by a whole range of difficulties its size, geographical conditions and fast ...
  • MUSTEAȚĂ, Elena (Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, 2019)
    Gravura moldovenească din anii ’70–’80 ai secolului al XX-lea, deși rezidă în caracterul evolutiv al graficii sovietice din precedenta perioadă postbelică, constituie un compartiment important al artei plastice contemporane. ...
  • ALBU, Svetlana (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, 2013)
    Obiectele de proprietate intelectuală (OPI), în majoritatea lor, nu au formă fizică, însă acordă drepturi şi beneficii economice proprietarului. Volumul drepturilor şi mărimea beneficiilor potenţiale creează valoarea ...
  • CAPSÎZU, Valeriu; ALBU, Svetlana (Universitatea de Stat din Moldova, 2009)
    The authors emphasize the differences between market value, liquidation value and mortgage value and demonstrate that mortgage value representing around 70% from the market value but not from liquidation value as affirmed ...
  • CATERENCIUC, Svetlana (Universitatea de Stat din Moldova, 2018)
    Determinarea statutului funcţional al prefixoidelor are o importanţă principială atât pentru revelarea proceselor şi tendinţelor derivaţionale în metalimbajul tehnic englez din domeniul telecomunicațiilor, cât şi pentru ...
  • STURZA, Rodica (Academia de Științe a Moldovei, 2023)
    Produsele secundare agroalimentare sunt generate de-a lungul lanțului de producție. O reducere semnificativă sau o mai bună gestionare a acestora ar putea îmbunătăți securitatea alimentară și spori sustenabilitatea ...

Search DSpace


Browse

My Account