2023: Recent submissions

  • CAZAC, Viorica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Piesele componente ce definesc imaginea costumului tradițional sunt traistele și desagile. Acestea au atât rol funcțional-utilitar cât și informațional-estetic. Destinația lor, dar și capabilitatea de utilizare face ...
  • CANGAȘ, Svetlana; FLOREA-BURDUJA, Elena (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Tradițiile de dezvoltare ale societății se ramifică și impun ale sale cerințe în evoluția diverselor domenii cum ar fi: artă, meșteșugărit, diplomație, economie, inginerie, etc. adaptând și direcționând diverse pături ...
  • CANGAȘ, Svetlana; FLOREA-BURDUJA, Elena (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Valorificarea tezaurului de artă populară este una din problemele primordiale și importante atunci când epoca industrializării și digitalizării au lăsat prea puține mostre ale acestuia. Tendințele către economia verde, ...
  • MIRON, Marina; MIRON, Viorel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Autorii articolului de față vin cu analiza experiențelor de documentare a procesului de confecționare a textilelor în condiții casnice în Republica Moldova, inclusiv la bulgarii din sudul țării. Totodată, aici sunt creionate ...
  • DAVID, Rodica; CUMPĂNAȘU, Vasile (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The Romanian blouse, also known as “ia”, is a traditional Romanian clothing that has become a symbol of Romanian cultural identity. The Romanian blouse is often seen as a symbol of cultural resistance to globalization. The ...
  • PANAGUȚA, Rodica; SCOBIOALĂ, Nadejda; CEBOTARI, Margareta (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The Geto-Dacians broke away from the mass of Thracian tribes, starting to outline a distinct civilization profile around the beginning of the 1st millennium BC. e.n. reaching a high level of development both materially and ...
  • SURDU, Adelina; ZAHARIA, Mihaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Bucătăria moldovenească și rețetele vechi tradiționale experimentează o popularitate din ce în ce mai mare. „Abordarea integrată” este cheia cercetării alimentare moderne și a provocării inovatoare pentru analizarea și ...
  • MADAN, Iuvelina; NEGOIȚA, Cătălina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Bucătăria moldovenească reprezintă o comoară pentru neamul moldovenesc. Moldova este caracterizată cu un popor harnic, cu obiceiuri și tradiții străvechi. O activitate importantă și o sursă de existență pentru țăranul de ...
  • NEGOIȚA, Cătălina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Practica producerii pâinii cu aluat este una străveche care implică dezvoltarea, întreținerea și utilizarea unei culturi de pornire diverse și complexe. Cultura starterului de aluat (maia) este sub diferite forme (lichidă ...
  • SUHODOL, Natalia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Pâinea rămâne a fi un simbol esențial în toate structurile culturii tradiționale, având diferite forme care îl însoțește pe om de-a lungul vieții, în momentele de bucurie, dar și la necaz. În lucrarea data ne propunem să ...
  • BOTNARAȘ, Nina; BABENCO, Coralia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    It is known that food itself reflects the identity and culture of a region; becoming an important component of local heritage. Baba Neagra is an iconic Republic of Moldova, which has been passed down from generation to ...
  • LUCA, Nicolae (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Potențialul soiului de vita-de-vie Delaware de a produce vinuri de calitate, împreună cu adaptabilitatea la diferite condiții de sol și climă, face să fie o alegere bună pentru viticultorii din Republica Moldova care doresc ...
  • LUCA, Nicolae; MINCIUNĂ, Nicolae (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Cultura enogastronomică poate fi diferită – în funcție de regiunea geografică și de tradițiile locale, dar scopul ei este același în toate cazurile: de a promova și de a valorifica patrimoniul culinar și vinicol, ...
  • BARBARO, Vincenza; BALDANTONI, Giovanni (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Educația alimentară a unui popor derivă din tradițiile acestuia, dar și din sursele din care ale loc. În era digitală și extrem de accelerată, cu incluziuni și mixiuni de bucătării educația alimentară este foarte importantă ...
  • MIRON, Viorel; MIRON, Marina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    In this article, the authors, following wider research carried out over the last years, come up with explanations that refer to the types of traditional dishes formed depending on the raw materials used in food and their ...

Search DSpace


Browse

My Account