Secția Medicină Veterinară

 

Recent Submissions

  • ZDRAGUȘ, Nicolae (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    La momentul actual, avicultura este una dintre cele mai dezvoltate ramuri ale sectorului zootehnic din Republica Moldova. Producerea produselor avicole este axată pe două direcții de bază: producerea ouălor de consum cutrent ...
  • STATI, Irina; MORARU, Ghenadie (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Prin traumatismul de nutriție se subînțeleg tulburările provocate de corpii străini metalici care ajung cu hrana în prestomacile bovinelor. Printre bovinele adulte pot fi înregistrate până la 60-80% purtătoare de corpi ...
  • ROTARI, Liliana; NASSAR, Ali Bilal (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În ultimii ani la nivel mondial se atestă un deficit semnificativ în produse alimentare, în specail, în cele de origine animală. Acest lucru se explică prin creşterea progresivă a populaţiei, cât şi impactul negativ al ...
  • ROMANOVA, Natalia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Мастоцитома – злокачественная опухоль из тучных клеток – может часто возникать у собак и кошек в виде единичных или множественных новообразований кожи и подкожной клетчатки. Злокачественность обусловлена строением мастоцитов ...
  • PLĂCINTĂ, Grigore (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
  • MEDVEGA, Mihaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Un produs alimentar valoros după conținutul de substanțe nutritive în hrana zilnică a omului constituie carnea de pasăre. Datorită valorii sale proteice, acest produs alimentar contribuie asupra dezvoltării organismului ...
  • MAICAN, Vlada (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The increased role of human activity is creating new and growing conservation problems and new diseases that affect the long-term survival of endangered free-range and captive species, as well as dangerous impacts on ...
  • GROZOV, Laura (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Printre diferitele produse alimentare cu livrare de substanțe nutritive esențiale pentru organism, oul este un aliment de bază şi are un loc special. Aliment complet prin excelență, oul este mai mult ca niciodată recunoscut ...
  • GAVAJUC, Andrei (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Varietatea largă de produse lactate fermentate se datorează utilizării culturilor, care conțin diferite specii de bacterii lactice. Streptococii și lactococii sunt cele mai utilizate culturi bacteriene pentru fabricarea ...
  • DRUȚĂ, Diana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Termenul de ”colică” sau sindromul de colică, se folosește pentru a caracteriza starea patologică care determină la pacient semne clinice de durere abdominală și, care poate avea etiologie extrem de variată. Colica, se ...
  • DABIJA, Ion (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    După aspectele fizico-chimice laptele se consideră o secreție a glandei mamare reprezentat prin componența sa de săruri minerale, lactoză, substanțe proteice, grăsimi, vitamine și alte componente importante pentru organismul ...
  • COCA, Ana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În ultimele decenii, la nivel global se constată o creștere a incidenței bolilor dermatologice, atât la om, cât și la animalele receptive. În mediul urban, în principiu carnivorele domestice, infectate cu dermatofiți ...