IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Condițiile climatice – factor de risc în dezvoltarea sectorului agroalimentar

Show simple item record

dc.contributor.author GODOROJA, Mariana
dc.contributor.author NICOLAESCU, Gh.
dc.contributor.author COCIORVA, Svetlana
dc.contributor.author VOINESCO, Cornelia
dc.contributor.author NOVAC, Tatiana
dc.contributor.author PROCOPENCO, Valeria
dc.contributor.author MOGÎLDEA, Olga
dc.contributor.author DOSCA, I.
dc.contributor.author MAȚCU, Gh.
dc.date.accessioned 2023-06-20T07:45:51Z
dc.date.available 2023-06-20T07:45:51Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation GODOROJA, Mariana, NICOLAESCU, Gh., COCIORVA, Svetlana et al. Condițiile climatice – factor de risc în dezvoltarea sectorului agroalimentar. In: Sectorul agroalimentar – realizări și perspective: mater. Simpoz. Șt. Internaţ., Chişinău, 11-12 noiembrie 2022. Chișinău, 2023, pp. 107-108. ISBN 978-9975-165-51-8. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-165-51-8
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/23122
dc.description Only Abstracts en_US
dc.description.abstract Climatic conditions can be an important risk factor in the development of the agri-food sector, because agricultural crops are sensitive to changes in temperature, humidity, precipitation and other weather conditions. Climate change, such as global warming, can bring about significant changes in weather patterns, such as more frequent periods of drought, floods, storms or extreme temperatures. These extreme weather conditions can lead to significant crop losses, thus affecting the food safety and economic security of farmers. en_US
dc.description.abstract Condițiile climatice pot fi un factor important de risc în dezvoltarea sectorului agroalimentar, deoarece culturile agricole sunt sensibile la schimbările în temperatură, umiditate, precipitații și alte condiții meteorologice. Schimbările climatice, cum ar fi încălzirea globală, pot aduce variații semnificative în tiparele meteorologice, precum perioade mai frecvente de secetă, inundații, furtuni sau temperaturi extreme. Aceste condiții meteorologice extreme pot duce la pierderi semnificative ale recoltelor, afectând astfel siguranța alimentară și securitatea economică a fermierilor. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject agri-food sector en_US
dc.subject climatic conditions en_US
dc.subject condiți climatice en_US
dc.subject sector agroalimentar en_US
dc.title Condițiile climatice – factor de risc în dezvoltarea sectorului agroalimentar en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2022
    11-12 noiembrie 2022

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account