Show simple item record

dc.contributor.author KIMAKOVSKI, A.
dc.date.accessioned 2023-06-19T09:42:06Z
dc.date.available 2023-06-19T09:42:06Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation KIMAKOVSKI, A. Soiul Pinot Noir și gama de clone pe plan mondial. In: Sectorul agroalimentar – realizări și perspective: mater. Simpoz. Șt. Internaţ., Chişinău, 11-12 noiembrie 2022. Chișinău, 2023, pp. 68-69. ISBN 978-9975-165-51-8. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-165-51-8
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/23084
dc.description Only Abstracts en_US
dc.description.abstract Pinot Noir is a red wine variety that originated in the Burgundy region, France, but is grown in many other wine regions around the world, including California, Oregon, Australia, New Zealand, and more. Pinot Noir wines are known for their subtle and elegant taste, with aromas of red fruits such as strawberries, cherries and raspberries, as well as hints of spice and wood. Pinot Noir wines typically have moderate acidity and fine tannins, making them suitable for aging. Because of its delicate nature and sensitive to the climate and soil where it is grown, the production of Pinot Noir grapes and wine is often expensive and of high quality. Pinot Noir grapes are often used to produce dry red wines, but can also be used to produce sweet or sparkling wines. Pinot Noir is often blended with other grape varieties such as Chardonnay or Pinot Meunier to produce sparkling wines such as Champagne. en_US
dc.description.abstract Pinot Noir este un soi roșu pentru vin, originar din regiunea Burgundia, Franța, dar cultivat în multe alte regiuni viticole din întreaga lume, inclusiv California, Oregon, Australia, Noua Zeelandă și multe altele. Vinurile din soiul Pinot Noir sunt cunoscute pentru gustul subtil și elegant, cu arome de fructe roșii, cum ar fi căpșuni, cireșe și zmeură, precum și note de mirodenii și lemn. Vinurile din soiul Pinot Noir au de obicei o aciditate moderată și tannini fini, ceea ce le face potrivite pentru maturare. Din cauza naturii sale delicate și sensibile la clima și solul unde este cultivat, producția de struguri şi vin din soiul Pinot Noir este adesea costisitoare și de calitate superioară. Strugurii din soiul Pinot Noir adesea sunt folosiţi pentru a produce vinuri roșii seci, dar se poate folosi și pentru a produce vinuri dulci sau efervescente. Pinot Noir este adesea cupajat cu alte soiuri de struguri, cum ar fi Chardonnay sau Pinot Meunier, pentru a produce vinuri spumante, cum ar fi Champagne. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject vinuri roşii en_US
dc.subject vinuri Pinot noir en_US
dc.subject clone en_US
dc.subject struguri Pinot Noir en_US
dc.subject red wines en_US
dc.subject wine Pinot Noir en_US
dc.subject Pinot Noir grapes en_US
dc.title Soiul Pinot Noir și gama de clone pe plan mondial en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2022
    11-12 noiembrie 2022

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account